Mas Pitarra
Edificacions d’èpoques diferents, dels segles XVII-XIX. La casa més antiga havia estat l’antiga rectoria de Cervelló que el 1880 el rector ven al dramaturg i poeta “Serafí Pitarra”, en Frederic Soler i Hubert. Pitarra feu diverses reformes i ampliacions donant-li al conjunt la configuració actual.
Destaca la torre coronada per una cúpula de ceràmica vidrada.
Pertany a l’àrea fundacional del nucli del castell.
Entorn:
Vora el camí a Can Sala de Baix. Està tancat per un reixat i basament d’obra.
Descripció:
Conjunt de construccions d’èpoques diferents organitzat de forma anàrquica en estil i forma, anomenat "Mas Pitarra" per l’autor teatral Frederic Soler i Hubert. La composició de la façana encara conserva els elements originals de la portalada, els finestrals, les baranes dels balcons, menys la balustrada central de pedra i el remat superior de la façana principal.
La façana està orientada a nord-est. La part més antiga té un portal rodó dovellat, just a l’angle on es troben adossades dues construccions més modernes. Al costat esquerra hi ha una torre acabada amb cúpula de ceràmica vidrada.
La casa més antiga havia estat l’antiga rectoria de Cervelló, que a la façana nord té una finestra ovalada amb eixos de ferro distribuïts radialment. La porta d’entrada té una portella. A la façana hi ha dues ceràmiques: una de la Mare de Déu de Montserrat i l’altra de Sant Jordi, patrons de Catalunya.
A la façana est hi ha una vidriera en el portal d’accés, on hi destaca una gran campana d’avís. Hi ha un finestral enreixat i, damunt la porta del balcó de la planta pis, un cérvol emmarcat per una circumferència.
La següent construcció continua la teulada. Damunt la porta d’accés hi trobem un lleó. A banda i banda de la porta hi ha dues finestres d’arc de mig punt amb columnes i capitells. A la planta pis hi ha dos portals amb arcs rebaixats que fan d’accés a un balcó suportat per columnes amb capitells i arcs ornamentats.
Estat de conservació:
Entorn: dolent.
Estructura: dolent.
Façanes: dolent.
Cobertes: dolent.
Interiors: dolent.
Ús actual:
Deshabitat.