Jaciment del Monestir de Sant Ponç de Corbera
Antic Priorat. Monument representatiu de l’arquitectura romànica catalana del segle XI. Les primeres referències sobre el monestir són del 1068, amb un origen anterior.
Jaciment arqueològic.
Entorn:
Situat a la vall de Sant Ponç, al sud-oest de Corbera, dins les muntanyes de l’Ordal, a una altitud de 334 m. Es troba sobre la riera de Rafamans o de la Palma, que fa de límit de terme entre Corbera i Cervelló. S'hi accedeix a través del camí de Can Dispanya, a mig quilòmetre.
Descripció:
Edifici religiós datat entre 400 - 1492. Medieval. Construcció clàssica llombarda de finals del segle XI. És una nau coberta amb volta de canó i en el centre del creuer s'aixeca el cimbori.
1955 Nova restauració a càrrec de la Diputació de Barcelona.
1989 Restauració que motivà la realització d'una intervenció arqueològica l'any 1990.
L’excavació de 1990 permet construir la hipòtesi de dues grans fases:
- Fase I: Fase Constructiva. Correspondrien a aques ta fase un forn de fosa de la campana excavat a la roca, i onze setges situades a la part inferior de la nau. L’element més característic seria la possible existència d’una tribuna elevada sobre el pla inferior del temple (en el tram superior de la nau).
- Fase II: Segles XVI-XX. L’església passa a funcionalitat parroquial. Es documenta un procés de colmatació de les estructures de la part baixa de la nau. Es va rebaixar la tribuna i el conjunt del creuer.
El 2010 es va realitzar una nova intervenció arqueològica, excavant-ne sondejos en diferents punts a l'exterior de l'església amb l’objectiu de realitzar un estudi geològic que pugui explicar les patologies estructurals que pateix l'església i localitzar restes arqueològiques. Els sondejos van permetre documentar cinc enterraments, dels quals fou excavat solament un, els quals confirmen l’existència d’una necròpolis que es mantindria en ús fins al segle XVIII, quan el temple va perdre la condició d'església parroquial.
El 2011 es van obrir dues noves cales amb el mateix objectiu a l'interior de l'església, que no van aportar noves dades a les ja conegudes sobre l'evolució històrica de l'església.
A l'octubre de 2012 durant les obres de millora i restauració de l'església, es van realitzar sondejos a tocar dels murs exteriors de l'església per tal de resoldre el problema d'evacuació d'aigües i la construcció d'una rampa d'accés, sense que es localitzessin restes arqueològiques.
Estat de conservació:
Entorn: bo.
Estructura: bo.
Façanes: bo.
Cobertes: bo.
Interiors: bo.