Per la Resolució CLT/582/2014, de 4 de març, (DOGC 6584, de 18.3.2014), es va incoar expedient de declaració de bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, a favor de l'església de Santa Maria, a Cervelló, i de delimitació d'un entorn de protecció comú amb el castell i la creu de terme de Santa Maria.
Entorn: Situada en un terraplè que permet veure-la des de la carretera, aquesta creu es troba a prop de l’església romànica de Santa Maria i de l’antic nucli de Cervelló.
Descripció: Creu de terme probablement dels segles XVI o XVII, que combina elements gòtics i renaixentistes. Les creus anomenades “de terme” eren construccions que s’alçaven a la intempèrie, prop de l’entrada d’algunes poblacions o monestirs, o a la vora de camins. És una creu de pedra que descansa sobre una gran base circular seguida de quatre esglaons també circulars. Sobre l'últim s’eleva un fust octogonal, coronat per un nus o llanterna que sosté la creu esculpida amb temes religiosos. El nus té vuit relleus de personatges de temàtica religiosa, força malmesos per acció de l’erosió. Damunt el nus quatre figures assegudes, vestides amb túniques, custodien la creu. La creu té forma vegetal lobulada. A una cara hi ha la figura de Jesús crucificat, i a l'altra una imatge femenina. Dues escultures adossades a ambdós costats de la creu, fan de suport. A partir del nus , la creu és una reproducció de l’original que va ser malmès durant la Guerra Civil, però l'original es va mantenir en el seu lloc fins 1969.
Estat de conservació: Entorn: bo. Estructura: bo.