Ahir va finalitzar el taller Dones que ho podem tot: canvis i cerca de feina després dels 45, una iniciativa del departament d’Igualtat, amb la col·laboració del departament d’Ocupació de l’Ajuntament, amb l’objectiu d’impulsar la reinserció laboral del col·lectiu de dones de més de 45 anys en situació d’atur.
El curs Dones que ho podem tot s’ha plantejat com a una eina per empoderar i ajudar les dones a fer front als canvis en l’àmbit laboral a partir dels 45 anys i orientar-les en el procés de cerca de feina a partir d’aquesta edat. Des de la reflexió sobre el rol, les competències, la resiliència; i amb motivació, eines renovades i un pla personal de cerca de feina i formació.
Un dels objectius del curs és que aquestes persones puguin socialitzar la seva situació per poder compartir una part del camí en la cerca de feina amb altres dones que estan passant per un procés similar. Aquest és un fet motivacional important, tant a nivell individual com col·lectiu, ja que s’amplia la xarxa de contactes de l’entorn habitual de cada persona i acaba tenint efectes positius per a la majoria del grup. Aquests efectes poden ser pràctics, com recomanacions i intercanvi d’informació sobre ofertes de feina, o anímics, que solen ser dels més importants en aquest col·lectiu de persones per tal de fer front als diferents reptes que han d’assumir i que, en la majoria de casos, són comuns.
El taller va constar de tres sessions presencials de quatre hores cadascuna. Durant la primera sessió les participants van descriure el moment d’inflexió que estan vivint, arribant a definir el seu rol social, sabent com es forma, què els suposa canviar-lo, per quines fases han de passar per arribar a fer el canvi i detectar què les ajuda a tirar endavant. La segona sessió es va focalitzar en el treball personal, mitjançant el coaching per a l’activació, que pretén definir una estratègia de cerca de feina per a cada persona. En aquesta segona sessió es van revisar les competències adquirides en cadascun dels rols vitals desenvolupats i com es poden transportar a l’àmbit professional. Les participants van visualitzar les fortaleses i les mancances de cadascuna i van rebre pautes per a superar-les. També es van presentar les estratègies bàsiques de cerca de feina i recomanar les més adequades a cada participant. Posteriorment es va cercar informació sobre formació, feines que es poden dur a terme i l’elaboració d’un directori d’empreses on fer-hi autocandidatura. Finalment, la darrera sessió va tractar aspectes de CV relatius a definir les competències, el pla de formació per millorar el perfil i un pla de treball per trobar feina.
Cal fer esment de la valoració positiva per part de totes les dones que van fer el taller, especialment al tractar-se d’un programa focalitzat en dones a partir de 45 anys, sovint amb trajectòries professionals que tenen denominadors comuns que cal treballar de manera singular, com per exemple, carreres professionals interrompudes per tenir cura d’infants i de familiars, o abundància de jornades de treball parcials no desitjades.