Avui 6 d’abril és el Dia Mundial de l’Activitat Física, marcat enguany pels canvis en les directrius d’activitats establertes per l’OMS.
Després d’un any de pandèmia on els esforços s’han centrat a superar la crisi de la COVID-19, les autoritats sanitàries recorden que l’activitat física habitual és essencial per a la prevenció de malalties no transmissibles. L’activitat física aporta molts beneficis ben documentats per a la salut física, incloent-hi una gestió més adequada del pes corporal, uns ossos més forts, un augment de la massa muscular i un funcionament millor del sistema cardiopulmonar. També contribueix a la salut mental, ja que ajuda a gestionar l’estrès mitjançant l’optimització dels nivells de neurotransmissors i d’hormones, i a través de l’enfortiment de la resiliència mental. L’activitat física en grups és una oportunitat per trobar-se amb altres persones i millorar la nostra percepció de connexió, cosa que contribueix en gran manera al benestar social.
Per tal d’assolir l’objectiu de reduir els nivells d’inactivitat física a escala global, l’OMS ha actualitzat les seves directrius, que inclouen el tipus, la freqüència i la duració de les activitats físiques òptimes per prevenir malalties. L’OMS vol transmetre que l’activitat física compren les 24 hores del dia i es demana a les persones que siguin més actives durant les seves activitats diàries.
Les noves directrius inclouen recomanacions diferents per als diferents grups d’edat (infants i adolescents, persones adultes, persones grans, dones embarassades, persones amb malalties cròniques i persones amb discapacitat) i pel que fa als quatre tipus d’activitat física (d’intensitat moderada a vigorosa, vigorosa, per enfortir la musculatura i sedentària).
En general, totes les persones adultes haurien d’assolir 150-300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada, o 75-150 minuts d’activitat física d’intensitat vigorosa, o bé una combinació equivalent de les dues cada setmana. A més a més, es recomanen activitats d’enfortiment de la musculatura per a tots els grups d’edat, i el sedentarisme s’hauria de reduir al mínim. Per tal d’assolir una salut òptima en infants, es recomanen nivells més elevats d’activitat física en comparació amb els adults. En particular, els infants haurien d’acumular 60 minuts diaris d’activitat d’intensitat moderada-vigorosa i dur a terme activitats físiques d’intensitat vigorosa almenys tres dies per setmana. En les persones grans, es recomana centrar-se en una activitat física multicomponent; es fa èmfasi en l’entrenament de l’equilibri funcional i de força a una intensitat moderada o elevada, tres cops per setmana, per tal de millorar la capacitat funcional i prevenir caigudes.
Els missatges fonamentals són:
Més informació: Directrius de l'OMS sobre activitat física i hàbits sedentaris.
Recordeu que Cervelló disposa d’un bon nombre d’equipaments esportius a l’abast de tothom per a la pràctica de diferents esports, des del complex municipal Ceraqua (que inclou piscines cobertes i d’estiu, sales de fitness i d’activitats dirigides, pistes de tennis, pista poliesportiva, pistes de petanca, pistes de pàdel, sales esportives, el pavelló municipal Xavier Ballber, l’skateparc i l'Street Workout) fins al camp d’esports. A més, aviat s'estrenaran les noves les noves pistes de petanca i el circuit de tir amb arc a la zona del Lladoner.
Algunes d’aquestes instal·lacions són el lloc d’entrenament i competició de clubs i entitats esportives locals de diferents disciplines (futbol, bàsquet, futbol sala, rugbi, petanca, arts marcials, tennis, escacs, tennis taula, etc) i que tenen esportistes de totes les edats.
Però a més, els veïns i veïnes poden gaudir d’un entorn natural que permet fer altres tipus d’activitats de diferent intensitat a l’aire lliure com passejar, córrer, anar en bicicleta, fer escalada o practicar l’espeleologia.