TVE apropa Tarradellas a l'institut de Cervelló
Els alumnes de 4t d'ESO de l'institut de Cervelló han encetat aquest matí una experiència promoguda per Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya per acostar la figura del President Josep Tarradellas als centres educatius.
Els alumnes de Cervelló han estat els primers que han pogut visualitzar en el mateix centre el documental Una manera de fer. President Tarradellas produït per TVE a Catalunya i posteriorment han debatut qui va ser i què va fer el president de la Generalitat.
El debat ha estat conduït pel seu director, el periodista Esteve Crespo, qui ha comptat també amb la presència de Montserrat Catalán, comissionada de l'Any Tarradellas, secretària personal del President i durant molts anys directora de l'Arxiu que guarda el seu llegat documental a Poblet. L'institut de Cervelló ha estat l'escollit per ser el primer a fer aquesta activitat pels vincles que té la població amb Tarradellas, fill predilecte del municipi, on va néixer i està enterrat al panteó familiar del cementiri municipal. Precisament, durant la presentació de l’activitat, l’alcalde José Ignacio Aparicio ha destacat que hi ha referències de Tarradellas a tot el municipi i ha remarcat les dues coses que caracteritzaven el President: el diàleg amb tothom per arribar al consens i la cura que tenia dels petits detalls.
El fil conductor del documental, que ja s'havia emès per TVE, és com s'explica la figura de Tarradellas a les generacions més joves. Això permet acostar-se a la història i al personatge amb ulls del present i en un llenguatge proper. Televisió Espanyola a Catalunya havia produït el documental coincidint amb el retorn a Catalunya de Josep Tarradellas després de l’exili fa 40 anys, com a president de la Generalitat, fet que es va commemorar l'octubre passat. Al llarg de 60 minuts es reconstrueix aquesta 'manera de fer' tan característica del President a través del seu propi testimoni en diversos programes emesos per Televisió Espanyola, el de persones que van ser properes i diversos historiadors. Aquest treball documental periodístic ha permès aprofundir en els detalls d'una densa biografia i mostrar aspectes desconeguts més enllà de la històrica frase "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí".
Arran d'aquesta activitat d'avui, el documental es veurà a diferents instituts i a centres de formació audiovisual de Catalunya, ja que a més de la vessant històrica, s'ha fet un acurat tractament digital de la imatge: s'ha hagut de treballar amb materials audiovisuals des dels anys 30, amb formats molt diversos i alguns de poca qualitat o bé deteriorats.
Podeu veure el documental a la pàgina web de RTVE i clicant aquí o a l’enllaç adjunt.